Palatul Parlamentului – Budapeta

28aIn 1904  cladirea Parlamentului a fost cea mai mare cladire de pe glob. Astazi este a 4-a cladire din lume dupa:

  • Casa Poporului-Bucuresti

  • Westmister –  Londra

  • Parlamentul din Buenos Aires

Parlamentul Ungariei are 268m lungime fiind cu numai 20m mai scurt decat Westminster.

Constructia cladirii a durat 19 ani si zi de zi aici au muncit peste 1000 de oameni. S-au folosit  400 mil caramizi, 500 mil bucati de piatra cioplita, calcaroasa iar cupola de 96 m inaltime imparte cladirea in 2 parti simetrice, conform cerintei legislative ale sec 19-lea, cand parlamentul Ungariei avea 2 camere. Astazi exista o singura camera cu 386 de reprezentanti.Spun ei cam mult pentru o tara atat de mica…

Este cea mai scumpa investitie care s-a realizat vreodata in Ungaria. Constructia a costat atat de mult ca se putea construi un oras de 40.000 locuitori. Pentru decoratiile interioare s-au folosit 41 kg de aur de 22-23karate. Pentru cetatenii UE este gratuita vizita, trebuie doar programare.

Piata Parlamentului este unica din punct de vedere al arhitecturii. In piata se vede fostul Palat al Justitiei-astazi muzeul etnografic.

Pentru constructia Parlamentului a avut loc un concurs international la care au participat cei mai de seama arhitecti ai timpului. Au fost prezentate 19 proiecte dintre care 3 au fost premiate si realizate :Premiul 1 Parlamentul //Premiul II Palatul Justitiei //Premium III Ministerul Agriculturii.